Mikropravda u štampi

 

Kako bi izbegla i prognana lica sa prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogla raspolagati svojom imovinom moraju prethodno regulisati ostavinski postupak,

 

a kada je reč o Hrvatskoj, uz to na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Hrvatske moraju biti i državljani te zemlje. U Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju Novi Sad, koji sve poslove savetodavne prirode, a i pravne pomoći za izbegla i prognana lica rade besplatno, imaju pune ruke posla. U proseku obrade 400 – 500 slučajeva mesečno i to iz čitave Srbije. Oni apeluju da ljudi koriste njihove humantitarne pravnike, jer ukoliko potraže pravnu pomoć na drugom mestu uz to što će morati mnogo da plate rizikuju i da budu prevareni.

 

Nakon što su hrvatski sudovi vođenje ostavinskih postupaka prepustili javnim beležnicima, odnosno notarima ova procedura je znatno ubrzana, kazao je za NSTV Špiro Lazinica, pravni savetnik iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju. Jedina pretpostavka jeste da nema nesuglasica među naslednicima i da se svaki od njih izjasni da prihvata svoj nasledni deo, kaže naš sagovornik.

 

Kada je reč o BiH ostavinski postupak još uvek sprovode sudovi. Lazinica napominje da je sve to veoma jednostavno, pa čak i kada osoba iz određenog razloga ne može da ode lično, jer postoji mogućnost da se ovlasti neko iz uže porodice. Zakon o parničnom postupku dopušta da ovlašćeno lice bude i nepismena osoba. U Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju za izbegla i prognana lica njihovi pravnici besplatno rade stručni deo izjave i punomoći.

 

 

 

Contact Form

Contact us, send us a message.

SP Quick Contact

Our Address

Mikropravda Serbia/Croatia
Gajeva 12,
Vukovar 32000 Hrvatska

Contact e-mail.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Connect With Us